dimarts, 30 de març del 2010

HI HA TANT PER FER...


Dissabte 27/03/10 hi va haver l'apagada elèctrica mundial, voluntària, que consistia en apagar el llum durant una hora per conscienciar els "de dalt" del valor que té l'estalvi energètic. A casa hi vam participar. I es que hi ha tantes coses a fer...

Després de la nevada he començat a pensar què podem fer a casa per ser més estalviadors i menys contaminants. Aquests dies he començat a utilitzar un sistema per no contaminar el mar amb l'aigua plena de productes químics que surten de la rentadora; es com una bola de plàstic que té unes boles ceràmiques dins - eco-bola, en solen dir - i que en contacte amb l'aigua fan reacció i produeixen oxigen ionitzat, que neteja la roba. He probat l'eco-bola i funciona. Evidentmet la roba surt de la rentadora sense fer cap tipus d'olor, ni a suavitzant ni a detergent, però en general surt neta. Pel que he pogut comprovar es meys efectiva amb roba realment bruta o amb la roba blanca que tingui alguna taca difícil, però té una vida útil de 1000 rentades i crec que es un gran invent per a qui es preocupi pel medi ambient.

La instal·lació de plaques solars també entra dins dels plans, però sembla que l'Administració, els "nostres" governs, legislen a favor de les elèctriques, posant traves a qui vulgui autoabastir-se d'electricitat. El que jo vull es autoabastir-nos, no haver de vendre l'electricitat a les companyies. Ja sabem que si tothom disposés de plaques solars, les elèctriques les passarien magres. Però jo vull tenir dret a decidir què en faig, de casa meva, i com vull subministrar la llum. Si no fos pels polítcs i l'oficialisme instal·lat, molta més gent viuria de forma més armònica amb la natura. Cada vegada més gent sent la crida, però falta infrastructura i falta voluntat per part dels de dalt.

Amb un bon dipòsit es poden emmagatzemar les aigües pluvials per fer-ne ús domèstic. I no només per regar les plantes o la gespa, sinó per beure, cuinar, dutxar-nos,... Es pot tractar a casa per fer-la potable. Però, una vegada més : això a qui li interessa? A qui afavoreix?
Havent estudiat les construccions de l'Edat Antiga crec que les domus romanes estaven molt ben planificades. Disposaven d'un atri central amb un sistema de recollida daigües pluvials que les reunia en una cisterna situada sota el paviment e l'atri i que s'anomenava impluvium. Si pogués em construirïa una domus. Aquesta gent disposaven també de calefacció "centralitzada"! ( tot i que d'un tipus dferent al nostre... ).

Les calderes que s'alimenten de gas, com la nostra, no funcionen sense electricitat. Sort de la xemeneia. Sort que el boscos són plens de fusta morta, seca, recremada pels incendis o caiguda per les nevades. Podem netejar ls boscos poc a poc, donar una utilitat a tanta fusta.

Hi ha tant per fer...
Dissabte va ser "El Dia del Planeta", però el planeta no desapareix l'endemà, no es fa invisible ni s'esfuma la resta de l'any. No n'hi ha prou amb un dia, cada dia ha de ser el dia del planeta. Gaia sempre es sota els nostres peus; Si no respectem la mare de tot i de tots, no creguem que l'ésser humà no pot arribar a l'extinció...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada